Opleiding Instructeur Eerste Hulp

De opleiding tot EHBO instructeur, ofwel Instructeur Eerste Hulp (EH) is iets voor u als u het leuk vindt om uw kennis en vaardigheden uit te breiden. Deze opleiding tot EHBO instructeur is erkend en gecertificeerd door het Oranje Kruis. De duur van de cursus is 70 uur. Om deel te kunnen nemen dient u in het bezit te zijn van een geldig EHBO diploma en fysiek in staat te zijn om alle Eerste Hulp vaardigheden uit te voeren.

Examen voor Instructeur Eerste Hulp:

Als u klaar bent voor het examen om EHBO instructeur te worden, dan legt u drie geschiktheidstesten af. U begint met het toetsen van uw theoretische kennis en doet vervolgens vier keer een praktijkstation. Heeft u deze met goed resultaat afgerond, dan kunt u deelnemen aan de geschiktheidstest “Instructie Eerste Hulp”.

Let op: Ter controle van het aanvangsniveau wordt er mogelijk een instaptoets afgenomen. Hiervoor is zelfstudie vereist. Wij dragen zorg voor de aanvraag van de examens.

Het programma van de opleiding Instructeur Eerste Hulp bestaat uit:

  • Theoretische en praktische vaardigheden (module 1)
  • Eerste Hulp Vaardigheden (module 2)
  • Didactische vaardigheden en presentatievaardigheden (module 3)

Tijdsduur en plaats van de opleiding Instructeur Eerste Hulp

De opleiding duurt 70 uur (10 dagen). Dit is op één vaste dag per week van 09.00 tot 16.00 uur. De opleiding wordt gegeven op onze locaties Bemmel en Oss. In overleg of bij grotere groepen zijn (in-company) locaties altijd bespreekbaar.

Vrijstelling didactisch examen

Kandidaten die als docent werkzaam zijn in het Basisonderwijs, Voortgezet Onderwijs of Beroepsonderwijs en Volwasseneducatie komen in aanmerking voor een vrijstelling voor het onderdeel didactiek. De vrijstelling kan verleend worden indien aan de volgende voorwaarden voldaan is:

  • De vrijstelling moet bij de allereerste aanmelding voor het examen aangevraagd worden.
  • De kandidaat kan zijn bevoegdheid aantonen door bij de allereerste aanmelding een kopie van een relevant diploma en een werkgeversverklaring toe te voegen aan de aanmelding.

Her-certificering Instructeur Eerste Hulp

Het diploma Instructeur Eerste Hulp is twee jaar geldig. Voor het geldig houden van dit diploma, de her-certificering, maakt Het Oranje Kruis sinds 2010 gebruik van het PE-online. In dit systeem is voor elke Instructeur EH een persoonlijk dossier aanwezig waarin nascholingen en competentiebeoordelingen worden geregistreerd. Voor de her-certificering gelden de volgende voorwaarden:

  • De Instructeur EH toont competenties aan op het gebied van zowel Eerste Hulpvaardigheden als instructievaardigheden door deze te laten beoordelen door ons rayon (C052 HSEHL).
  • De Instructeur EH volgt voldoende nascholing binnen ons rayon en/of buiten zijn rayon, waarvoor hij/zij nascholingspunten ontvangt (minimaal 28 punten per twee jaar, per 4 jaar alle vaardigheden competent verklaard, verdeeld over Eerste Hulp vaardigheden en instructievaardigheden of de categorie Eerste Hulp en/of instructie niet direct aan de eindtermen gerelateerd).

Kosten

Per januari 2020:
Instructeur Eerste Hulp (Oranje Kruis gecertificeerd)
70 uur (10 dagen 09.00 – 16.00)
Opleiding: €1885,- excl. btw per persoon
Examen: €600,- incl. btw per persoon (prijswijzigingen voorbehouden)

De kosten voor de examens zijn als volgt uitgesplitst:

  • Theorie: €115,-
  • Vaardigheden: €300,-
  • Didactiek: €185,-

Bekijk het volledige cursusaanbod